Rädd


"Jag är så rädd att du ska bli sjuk igen" 

Så. 
Nu har jag sagt det. Funderar i samma sekund som jag släpper iväg orden på om det var klokt att låta dem komma ut. Ge dem till Fågelungen? 
Är det bra för henne att veta om min oro? Är det bra att jag berättar att jag är rädd? Är det inte bättre att hon har en mamma som står stadigt på jorden? 

Jag bestämmer mig för att jag ändå är ganska stark, att hon har en mamma som är där för henne. Att jag kan vara rädd, slåss kan jag ändå. 

Hon står med ryggen mot mig, pysslar med en hund. Svarar med tysta ord men ändå hör jag dem kristallklart; 
"Det är jag också. Rädd för att jag ska bli sjuk igen" 

Jahaja. 
Okey. 
Vi är rädda båda två. 

Jag konstaterar att vi båda är oroliga, och att vi inte kan påverka situationen mer än vi gör. Kramar henne och säger att hon kommit så långt på väg, att hon är världens modigaste. 
Och om monstret kommer dragandes med sjukdomen, så vet vi iallafall hur vi ska slåss. Och det tänker vi göra. 
Isåfall. 

Just nu är en av mina strategier att inte vara så rädd berättar jag för henne. 
Puttar samtidigt bort mina farhågor allt jag kan, plockar fram ett leende som faktiskt känns okey, och bestämmer med henne att nu ska vi ha en bra dag. 
Faktiskt. 
1 Marit Sahlström:

skriven

Hej!
Jag läser din blogg och tänker mycket på hur livet är för alla oss som står bredvid och älskar någon som är sjuk. Jag har skrivit en bok om det och vet inte alls om det är rätt tillfälle för dig att läsa den, men om du vill kan jag skicka den till dig. Den heter "Och runt mig faller världen." Då behöver jag din adress i så fall:).
Marit Sahlström

Svar: Hejsan Marit
Jag mailar dig, ser din adress här.

Din bok har jag skrivit om här:
http://anorexiamamman.com/2015/january/nyhetsmorgon.html

Och jag har köpt den, men ännu inte vågat/orkat läsa den.

Många hälsningar
Anorexiamamman

2 Maria:

skriven

Jo, visst är det så att man vill vara den starka hela tiden och inte visa sig skör och inte visa att man är rädd, livrädd. Men tänker (kanske för att trösta mig själv) att det går inte. Även en mamma som vill vara urstark krackelerar i rädsla och ilska då och då. Åtminstone den mamma som är jag. Tänker att om jag pratar om det och betonar att det är sjukdomen som gör saker med oss båda. Att den är svår och ibland gör oss svaga, rädda och arga. Men att vi innerst inne vet att det är vi som är de starkaste och att kampen mot sjukdomen också gör oss ännu starkare, så... kanske det kan vara ok ändå :). Så länge man är rädd och arg ihop så är man på samma sida och kan hitta kraft ur det tillsammans. Inte ensamma, tillsammans.

Svar: Precis så är det. Tillsammans.

Kram
Anorexiamamman

3 Anonym:

skriven

Jag har genom alla år visat att jag varit rädd, gråtit så Johan hört det. Han har själv sagt att han förstått att vi varit rädda. Visst har jag försökt undanhållit den värsta paniken men jag tror inte jag lyckats. Våra barn VET. De vet att vi är rädda och jag tror inte det gör något. När jag ibland ber om ursäkt för att jag lägger mig i hans liv lite för mycket, min oro idag tar sig såna uttryck, då säger han att det är ok och att vi inte alls lägger oss i för mycket. Han förstår, precis som alla andra fågelungar.// Anna från Sundsvall mamma till Johan.

Svar: <3
Anorexiamamman

Kommentera här: