Reflektioner

 

 

”Jag äter inte potatis!”
Orden kommer rappt, ögonen är bestämda och munnen ett streck.


Jag säger inget, tar potatisgratäng själv och erbjuder tomatsallad.
Hon skakar på huvudet, upplyser att hon inte alls äter tomater som har dressing på sig, och när mannen vagt säger att det bara är olja, balsamico och salt på, skakar hon energiskt på huvudet med en blick på oss som vore vi dumma i huvudet. Alldeles jättedumma också.
Bearnaissås vill hon inte ha, inte heller smörstekta champinjoner (hon kastar inte ens en blick på dem när hon snabbt tackar nej) och de varligt tillagade mozarellaostarna, stekta mjukt med krydda, betraktar hon med skepsis.
Ber att få ketchup till de två bitarna oxfilé och äter maten under tystnad.

Vi andra mumsar i oss av det goda, skrattar åt filmen, och pratar i munnen på varandra under reklampausen.
Inte kompisen.
Hon är tyst. Sitter allvarligt med benen uppdragna under sig i soffan, blickar in i mobilen och svarar inte på tilltal när yngsta dottern frågar saker.
Efter en stund försvinner de båda iväg in på hennes rum, och jag betraktar dem när de går.

Den ena glad, babblar och skrattar.
Väninnan mer tyst, smal och bräcklig tillsammans in på tunna ben i tonårsrummet med min yngsta. Jag ryser lätt när jag tänker på hennes allvarliga uppsyn, ringarna under ögonen och det glanslösa håret.
Jag vet att hon har sitt eget monster med sig, han sitter i hennes huvud och dikterar villkåren, och gör hennes liv till ett helvete.
Hon låter honom göra hennes dagar till ett helvete.

Jag vrider mig olustigt när vi som nu, får påhälsning av ett monster. Jag känner hans närvaro runt mig, oss, jag känner att luften ändras, humöret ändras och att oron fladdrar lätt i min mage.
Jag ogillar att vistas nära ätstörningsmonster, rädslan smyger försiktigt kring väggarna och jag känner vårt eget monsters närvaro. Svagt, men ändå.

Jag kastar en blick på min egen Fågelunge som sitter avslappnat i soffan med en katt under armen. Hon har just ätit, precis som vi.
Hon har just druckit, precis som vi.
Och hon skrattar åt det på TV:n, precis som vi.

Hennes monster har inte längre tillåtelse att bestämma över henne. Hon har tagit ansvar och egen beslutsrätt över sin kropp och knopp.
Jag vet att han knackar på med jämna mellanrum, men hon är stark och står på sig. Och vi har alla fått ett liv.

Mest av allt dottern. Hon har fått tillbaka sina skratt, sin ork, sin hjärna med fungerande tanke, sin livslust och sina vänner.

Det är underbart, och jag njuter varenda, eviga dag. 
 
Och jag hoppas så att vi får stanna här. 


1 Skatmamman :

skriven

Härligt att ni har ett liv och att dottern mår bra. Tragiskt med den andra lilla fågelungen. Vilken skitsjukdom det är som sätter sig fast så hårt! En sjukdom som suger ur all lycka och gör livet till ett inferno. Då är monstret nöjd!
Kram och önskan om att fortsatt få följa den friska vägen

Svar: Ja, just nu är det förunderligt, underbart och fantastiskt att få leva vanlig vardag igen.

Jag hoppas det håller i sig...
Ni kommer också dit, kämpa på och ge inte upp.
monsters förlorar alltid till slut.

Jag tänker på er

Många hälsningar
Anorexiamamman

2 En annan anoreximamma :

skriven

Så skönt för er men jobbigt att få besök av någon annans monster.
Min dotter verkar vara på rätt väg nu men känns för tidigt att jubla. Är så rädd att det bara är tillfälligt. Å andra sidan,alla bra dagar är en vinst!

Svar: Ja, det är skönt att det går åt rätt håll. Och väldigt oskönt att umgås med monster, vems det än är. Jag känner mig obekväm under samma tak...
Härligt med din dotter - samma sak med min. Jag försöker njuta allt jag kan, och vet att det kan komma bakslag och återfall, men det får vi ta då. Så tänker jag, och för det mesta går det ganska bra.
För som du säger, alla bra dagar är en vinst :-)

Många hälsningar
Anorexiamamman

3 Anna:

skriven

Jag njuter av all läsning på bloggen numera och unnar er all lycka i er fortsatta kamp. Hoppas att din dotter sett och upplevt så mycket av det friska livet att hon väljer att fortsätta orka kämpa så modigt som hon gör. Njut och ta hand om er💕

Svar: Ja, det hoppas jag med. Och jag kan säga att vi njuter, varenda eviga dag. Många hälsningar
Anorexiamamman

4 Anonym:

skriven

Vad jobbigt det låter! Jag blir så glad när jag hör att fågelungen iaf mår bra och njuter. Önskar en en fin vecka och ta hand om er!💗

Svar: Tack detsamma :-)
Många hälsningar
Anorexiamamman

5 Johannes:

skriven

Så glad för er skull :-). Sakta går det upp för mig varifrån ni kommer och hur viktigt det är att jag ser siluetten av er när ni vandrar mot ljuset. Det finns hopp, även om det inte alltid känns så.

Svar: Tack Johannes :-)
Och ja, vi kommer från samma ställe som jag tänker att ni är vid nu. Vi har också varit där, gått, vandrat, stannat och väntat. Suttit vid varenda sten, snörvlat varenda tår.
Jag hoppas att vi aldrig mer ska tillbaka, men det vet förstås ingen.
Vägen från en ätstörning är lång, ful och svår.. Det vet jag iallafall.

Men jag vet också att nästan varenda en blir frisk till slut, och att man aldrig, aldrig ska ge upp.
Så gör inte det! Ni kommer hitta ut så småningom.

Många hälsningar
Anorexiamamman

Kommentera här: