Flash back


Vi äter ute.
Pratar, skrattar och funderar kring julens alla måsten. 
Det är människor bakom oss, framför oss och i våra öron. Sorlet tränger in överallt, och kön för att få betala är lång. Vi har turligt nog tagit oss igenom allt, och sitter nu i ett mysigt hörn med mat, kompis och gott humör. Jag är hungrig, har kassar som hänger på stolens ryggstöd och under bordet. 
När jag rör mig prasslar det och jag hoppas inte jag glömmer något kvar på restauranten. 

Fågelungen delar sin mat i mindre bitar än jag. Inget som jag egentligen bryr mig om, jag bara noterar det medan jag lyssnar på kompisen som berättar en sak. 
Hon skrattar och gestikulerar och jag lyssnar uppmärksamt. Eller. 
Det gör jag inte.
Jag börjar registrera hur min dotter delar sin mat på tallriken. Hon plockar ur köttet ur de friterade bitarna, smakar på det och lägger det friterade åt sidan. 
Där vid sidan ligger mer saker. 

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 
Jag får panikkänslor och orden väninnan pratar kommer måhända ut ur hennes mun, men inte in i mitt huvud. För där inne är det panik-svart-tomt-ekande-ensamt-skräckslaget. 
Helvetesjävlasatansskit. 
Är vi tillbaka till ruta ett? Ja, det är klart vi är, varför skulle vi få vara glada, bli friska och leva vanliga Svenssonliv? Såklart vi ska vara i monsterland, svimma, svälta och drunkna i olycka. 

Jag väntar. 
Vet att känslor kommer och går. Motar aktivt bort det rädda, rättar till anletsdragen och andas. Tittar ut genom fönstret, betraktar fåglarna som flyger på den vintergrå decemberhimlen. Fixerar blicken och ser att det knoppas lite grann i en tom blomkruka. Stackars lilla blomma, kommer du upp nu kommer du att frysa ihjäl. För det blir nog vinter snart iallafall.. 
Så. 
Nu kan jag andas okej, plockar med mig ögonen och tar upp kniv och gaffel igen. Äter långsamt och släpper in orden från de andra i medvetandet. 
Ser att min dotter äter allt på tallriken, bara några få saker är undanskrapat. Det är ju egentligen normalt. Jag har också saker på min tallrik jag inte tänker äta. 

När vi ätit upp hämtar vi kaffe och Fågelungen plockar på sig efterrätt och mumsar glatt i sig allt. Sedan betalar jag och vi går hem. 
Mätta och belåtna, alla utom jag som fortfarande också är skakig på benen. 
Fast det säger jag inte till någon. 
Jag har faktiskt inte sagt till någon alls att jag är så himla rädd för monstret att jag nästan inte kan andas bara vid tanken på honom. 

Kanske släpper skräcken med tiden. 
Det tror jag nog. 
 
 
 
 
 
1 Peace in mind:

skriven

Ville bara säga att jag delar skräcken för monstret, varje dag, varje gång jag äter, varje gång jag måste välja.

Om det någonsin kommer att släppa? Vet ej, har varit tvungen att sluta tänka på det och bara acceptera dessa sjuka galna ideer, Och kanske kommer de att blekna med tiden. Hoppas.

Svar: Hej du Jag är alldeles jättesäker på att det otäcka kommer att blekna, och att monstret kommer ta sitt pick och pack och välja en annan väg än den han skapat i ditt (och mitt) huvud.

Ju mer man går emot monstret, ju snabbare och mer bleknar han och försvinner. Han får näring av att vi blir rädda för honom, lyssnar och gör som han säger.
När vi går emot, skriker han, bråkar och gör så att vi mår dåligt. Men han bleknar.

Ge dig INTE. Kämpa på!
Många hälsningar
Anorexiamamman

2 Karin:

skriven

Jag har aldrig sett det ur en mamma-synvinkel förut och inser hur mycket jag måste ha sårat mina föräldrar... eller oroat i alla fall. Vilken smärta jag åsamkat dem. Men det är skönt att läsa att det går bra för din dotter. Jag tror att det behövs tid, det kommer bli bra. För du vet, allt blir bra tillslut och är det inte bra så är det inte slut än.

Svar: Alla saker har fler sidor än en.
Att man drabbas av en ätstörning rår man inte för. Det gör fruktansvärt ont att ens barn blir så svårt sjuka. Och det är fruktansvärt att inget kunna göra.
Men det är inte den sjukes fel - inte ditt fel att du drabbats av en svår sjukdom.

Det tror jag de flesta av oss anhöriga förstår.

Och precis som du så klokt säger, allt blir bra till slut, och är det inte bra så är det inte slut.

Var rädd om dig.

Många hälsningar
Anorexiamamman

3 A:

skriven

Åh fy en sån skräckupplevelse! Sån himla tur att det inte var på allvar. Skickar en *kram*!

Å du, tack för att du orkar skriva om detta.

Svar: Tack själv, för dina tankar och kommentarer. Det ger mig hjälp, kraft och stor feedback att få läsa andras tankar.
många hälsningar
Anorexiamamman

Kommentera här: