Jag vet en som........

 ”Igår träffade jag Y och då berättade hon om sin kompis som hade anorexia.”
Ena dottern berättar med andan i halsen om kompisens kompis. 

Som alltså hade anorexia.

”Hon var huuuuuuur sjuk som helst och dog nästan - fattar du - D.O.G! De upptäckte det som tur var i tid! Asså, hon var typ som ett benrangel, helt galet, och INGEN visste om det!! Men så svimmade hon eller nåt, och sen fick alla reda på det och sen fick hon hjälp.”

Vi sitter i uterummet och ska äta lunch, och mitt i rörelsen att fånga in motsträviga salladsbitar får jag den här informationen som slår mig som en boxarhandske rätt i mellangärdet.
Jag slutar jaga salladen, ställer lugnt tillbaka skålen och säger till dottern att det är information jag inte känner att jag vill ha. Samtidigt lutar jag mig tillbaka i stolen, och försöker få ordning på andningen. Visar inget, men hela mitt inre blev just kaos. Hur ska jag kunna äta lunch med man och dotter nu??

Min söta dotter hänger med huvudet, ser ledsen ut och förklarar att hon ju bara ville muntra upp mig lite. Fågelungen är ju inte hemma, så vi kan ju prata om sjukdomen? ”Och jag ville ju liksom att du skulle bli lite glad mamma,  jag ville du skulle få höra om andra som också varit sjuka och som klarade sig.”

Jag viftar avvärjande med händerna. ”Jajajaja – okey, jag fattar. Det är ju härligt att höra om en som varit så sjuk och som sen blev frisk, det håller jag med om” säger jag och häller upp dricka med händer som skakar lätt. Det bultar i tinningen också, men jag tror inte att någon av de andra två ser det.

De pratar glatt vidare om sommar, musik, jobb och utbildningar och märker inte att jag blev alldeles tyst.
Jag tuggar eftertänksamt och känner att jag aldrig, aldrig mer vill höra om någon som dog av anorexia.

Aldrig mer. 

Kommentera här: